ExCel London -konferenssikeskus

ExCel London -konferenssikeskus.

BETT 2019 (British Educational Training and Technology Show, https://www.bettshow.com/) on vuosittain Lontoossa pidettävä koulutuksen ja opetusteknologian tapahtuma, jossa vierailevat kymmenet tuhannet koulutusalan ammattilaiset. Näytteilleasettajia löytyy heitäkin useita satoja.

Robotiikkaa BETTissä

Robotiikkaa BETTissä.

Pääsin pyörähtämään BETTissä tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja nähtävää oli vähintäänkin riittävästi. Robotiikka ja siihen liittyvät ohjelmointisovellukset saivat paljon näkyvyyttä. Yksi erittäin mielenkiintoinen ja minulle uusi tuttavuus oli pi-top 4 (https://www.pi-top.com/products/pi-top-4), joka perustuu Raspberry Pi -tietokoneeseen. Pi-topin avulla opiskelijat pystyvät oppimaan ohjelmointitaitoja ja näkemään käytännössä ohjelmointinsa tuloksia mm. sääpallon, Mars-mönkijän ja dronen kautta.

Tekoälyyn pohjautuvat sovellukset ovat myös nosteessa. Tällä saralla huomioni kiinnittyi oppimisalustaan nimeltään CENTURY (https://www.century.tech/). Alusta koostuu opetuspaketeista, joista oppija voi valita itseään kiinnostavia aiheita. Paketit sisältävät opetusmateriaalia niin video- kuin tekstimuodossa ja monivalintatehtäviä opitun arviointia varten. Opettajat pystyvät myös rakentamaan alustalle omia kokonaisuuksia. Kehittäjien mukaan CENTURY mukautuu oppijan tarpeisiin ja osaa kiinnostusten mukaan ehdottaa sopivia opetusmateriaaleja ja oppimispolkuja.

Oppimisanalytiikan parissa työskentelevien toimijoiden löytäminen oli yllättävän haasteellista. Erilaisia valvontaan ja turvallisuuteen keskittyviä palveluita oli paljon esillä. Turvallisuus tuli vastaan niin tietoturvallisuuden kuin fyysisen turvallisuuden muodossa. Osa esillä olevista palveluista käytti analytiikkaa apuna, kun toiset keskittyivät fyysisempiin palveluihin. Tutustuin näin suomalaiselle vieraalta tuntuvaan apuvälineeseen eli “apunappulaan”, jolla pystyy pyytämään apua hetkessä paikalle luokkaan, jos uhkaava tilanne pääsee yllättämään. Myös opettajan henkilökohtainen kaulassa roikotettava valvontakamera tuli vastaan.

Pääsin vierailemaan Sunborn Yacht -hotellilaivalla itslearning-oppimisalystan kehittäjien vieraana kuuntelemassa ja keskustelemassa itslearningin analytiikkamahdollisuuksista. Oppimisalustan keskeisin analytiikkaratkaisu kulkee nimellä 360-raportit (https://users.itslearning.fi/index.php/fi/2018/08/20/360-raportti-pahkinan-kuoressa/). Raportointinäkymä kuuluu alustan ominaisuuksiin ilman lisämaksua ja se tarjoaa opettajille mahdollisuuden seurata opiskelijoiden edistymistä ja aktiivisuutta kursseilla. Tarjolla on yleisraportteja visualisointeineen, opiskelijakohtaisia raportteja sekä lämpökartta (heatmap) aktiviteeteista.

Sunborn Yacht -hotellilaiva ja itslearning

Sunborn Yacht -hotellilaiva ja itslearning.

Tällä hetkellä raporttien tulkinta itslearningissa on käyttäjän vastuulla, mutta jatkossa erilaiset automaattiset ilmoitukset ja toimintasuositukset saattavat olla mahdollisia. Opiskelijoille ei ainakaan vielä tarjota analytiikkaa omasta edistymisestä tai edistymisestä suhteessa muihin opiskelijoihin, mutta palvelu kehittyy jatkuvasti, joten sellaista saattaa olla luvassa joskus myöhemmin.

Itslearningin yksi suurimmista kilpailijoista Suomessa on Moodle, joka on laajasti käytössä korkeakouluissamme. Moodle tarjoaa monenlaisia analytiikkalisäosia ja erillisen analytiikkamoottorin, joka kulkee nimellä Inspire Analytics, mutta näistä lisää myöhemmin.

———–

Kirjoittaja Jarmo Vihmalaakso työskentelee Tampereen ammattikorkeakoulussa e-oppimisen suunnittelijana. 

Blogikirjoitus on laadittu osana APOA – avain parempaan oppimiseen AMKeissa -hanketta.

Comments are closed.